30.7.12

Ο μονολογος του Αστρολογου Αρτεμη για την Πανσεληνο του Αυγουστου

Το ζειμπεκικο του μαγκα Αστρολογου

ΤΟ ΠΡΟΦΙΤΕΡΟΛ του μπατιρη Αστρολογου

Η Αστρολογια του Πατσα....διπολο Ταυρου-Σκορπιου

Πρώτη Πανσέληνος του Αυγούστου – Πώς θα επηρεάσει τα 12 ζώδια;


Η πρώτη Πανσέληνος του Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στις 2/8/2012 στις 6.28 το πρωί ώρα Ελλάδας, στον άξονα Υδροχόου – Λέοντα και συγκεκριμένα στις 10.15 μοίρες του Υδροχόου.
Κατερίνα Σαλωνίκη         Κατερίνα Σαλωνίκη
Πρώτη Πανσέληνος του Αυγούστου – Πώς θα επηρεάσει τα 12 ζώδια;        
Ο φετινός Αύγουστος θα φιλοξενήσει δύο Πανσελήνους, ένα φαινόμενο ασυνήθιστο, αλλά όχι και τόσο σπάνιο.
Η τελευταία φορά που είχαμε αυτό το φαινόμενο ήταν τον Δεκέμβριο του 2009, ακριβώς τις ίδιες ημερομηνίες με το τωρινό.
Η επόμενη Πανσέληνος του Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στις 31/8, στην οποία και θα αναφερθούμε εκτενέστερα.
Για την πρώτη αυγουστιάτικη Πανσέληνο λοιπόν τα αστρολογικά δεδομένα είναι τα εξής:
Ο ωροσκόπος της Πανσελήνου βρίσκεται απέναντι στον Λέοντα, ενώ οι όψεις της αντίθεσης με τον ανάδρομο Ερμή, του εξαγώνου με τον Ουρανό και του ακριβέστατου τριγώνου με τον Δία, προκαλούν αισιοδοξία και ανακούφιση.
Τα ζώδια που δέχονται πιο άμεσα την επιρροή της είναι οι Λέοντες, οι Υδροχόοι, οι Σκορπιοί και οι Ταύροι οι γεννημένοι στο τέλος του πρώτου δεκαήμερου και αρχές του δεύτερου, αλλά και όσοι έχουν ωροσκόπο ή προσωπικούς πλανήτες ,γύρω από τις μοίρες που διεξάγεται η Πανσέληνος.
Ιδιαίτερα ευνοϊκή θα είναι για Ζυγούς, Κριούς, Διδύμους και Τοξότες, ενώ Ιχθείς, Παρθένοι, Αιγόκεροι και Καρκίνοι, θα χρειαστούν δυνατό κλιματισμό και πολλά αντικουνουπικά σκευάσματα.
Ας δούμε πώς θα επηρεάσει το κάθε ζώδιο ξεχωριστά:
ΚΡΙΟΣ
Είσαστε αποφασισμένοι να εξορμήσετε προς πάσα κατεύθυνση, ενώ οι πολυπληθείς φιλικές παρέες που σας συνοδεύουν, σας κάνουν να νιώθετε σαν έφηβοι σε πενταήμερη. Με κέφι και ζωντάνια διακτινίζεστε παντού, ενώ γίνεστε οι καλύτεροι εθελοντές προς εξυπηρέτηση αλλήλων και σκοπών. Νέες γνωριμίες γεμίζουν τις ημέρες γύρω από την Πανσέληνο, ενώ οι κοινωνικές συναναστροφές και οι εκδηλώσεις, έχουν κάτι από τη γεύση ζουμερής τσιχλόφουσκας. Η στυφότητα είναι κάτι που δεν θα νιώσετε, αντίθετα είστε προορισμένοι για κατάγλυκες εμπειρίες.
ΤΑΥΡΟΣ
Καθαρίστε την άμμο της ανασφάλειας και της έγνοιας από το τσαντάκι της θάλασσας και μην κουβαλάτε μαζί τις επαγγελματικές σας σκοτούρες. Η Πανσέληνος αυτή σας δίνει την ευκαιρία να χαλαρώσετε, ακόμα και αν σηματοδοτεί αλλαγές στην καριέρα σας. Καταστρώστε τα σχέδιά σας κάτω από το φως της, αλλά μην τα αφήσετε να επηρεάσουν τη διάθεσή σας. Θα ακούσετε πολλά, αλλά εμπιστευτείτε λίγα. Η επικοινωνία σας προς το παρόν είναι στοκαρισμένη, αναμένοντας την τέλεια κάλυψη. Ως τότε αφεθείτε σε πιο χαλαρές δραστηριότητες, όπως η απόλαυση μιας κρέπας δίπλα στη θάλασσα. Η συνεχεια εδω

Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ….ΜΙΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ




Ίσως καμιά περίοδος κατά την διάρκεια της ζωής μας δεν μας αναστατώνει περισσότερο συναισθηματικά από την περίοδο κατά την οποία σταδιακά αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι δεν είμαστε πλέον ενεργά μέλη της ονομαζόμενης «σημερινής γενιάς».

Έρχεται λοιπόν η ώρα που συνειδητοποιούμε ότι πρέπει να γίνουμε δραστήρια μέλη μιας ομάδας κάποιας ηλικίας, προς την οποία μπορεί να απευθύνεται κάποιος σεβασμός ή ακόμη και θαυμασμός. Αυτή η περίοδος της ζωής μας, όπου παρατηρούμε μια αλλαγή συμπεριφοράς απέναντί μας από τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε και η αντίληψή μας, μας πληροφορεί ότι «ξαφνικά είσαι μεγαλύτερος», απαιτεί ένα μεγάλο μέρος διανοητικής δύναμης για την αποδοχή αυτού του «σκληρού ξυπνήματος» στο γεγονός ότι όλες οι χάρες, τα προνόμια και οι ελαφρότητες της νιότης μπορεί να μην έχουν φύγει ή χαθεί εντελώς, αλλά έχουν γίνει κατά κάποιον τρόπο αξιομνημόνευτα στοιχεία ενός όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος.

Οι άφθονες ιδιότητες της νιότης, πάνω στις οποίες μπορεί να είχαμε βασιστεί ίσως πάρα πολύ, πρέπει να πάνε στην άκρη με χάρη και προθυμία. Μαθαίνουμε να τις αντικαθιστούμε με νέες ιδιότητες πιο πρακτικής φύσης, έχοντας σκοπό να καθιερώσουμε σταθερά τον εαυτό μας μέσα σε μια κοινωνία της μέσης ηλικίας, που δεν την ενδιαφέρουν προσωπικά τα προβλήματα της εφηβείας, ούτε οι συναισθηματικές διακυμάνσεις που συνοδεύουν την άφιξη της επονομαζόμενης ενηλικίωσης, ούτε η παραίτηση που πρέπει να γίνει αποδεκτή όταν γίνουμε μέλη της τελευταίας γενιάς πολιτών.

Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε την κρίση της μέσης ηλικίας με βάση τα αστρολογικά στοιχεία. Μεταξύ των 38-42 ετών γίνονται κάποιες όψεις των εξωτερικών πλανητών, από Δία μέχρι Πλούτωνα. Αυτές οι όψεις επηρεάζουν όλους τους ανθρώπους. Άλλοι βιώνουν τις επιδράσεις αυτές λιγότερο και άλλοι περισσότερο, ανάλογα βέβαια και με τον γενέθλιο χάρτη του κάθε ατόμου. Παρακάτω θα εξετάσουμε την επίδραση αυτών των πλανητών σε γενικά χαρακτηριστικά.

Ο Διερχόμενος Ουρανός σε αντίθεση με τον Γενέθλιο Ουρανό.

Η διέλευση αυτή συμβαίνει από τα 39 έως τα 41. Όπως όλες οι αντιθέσεις προκαλεί εσωτερικές συγκρούσεις. Οι διελεύσεις του Ουρανού είναι παράξενες γιατί φέρνουν αναστατώσεις και ξαφνικές αλλαγές. Απροσδόκητα γεγονότα, άνθρωποι και εμπειρίες μπαίνουν στην ζωή μας. Μερικές φορές νέες ανησυχίες, «επιφωτίσεις» έρχονται στην επιφάνεια. Η βιασύνη, η ανυπομονησία και το άγχος είναι χαρακτηριστικά της επίδρασης της διέλευσης του Ουρανού. Ως αποτέλεσμα αυτών, κάθε είδους ατυχείς καταστάσεις μπορεί να συμβούν στην διάρκεια αυτής της περιόδου.

Μερικές φορές γινόμαστε τραχείς, πνεύματα αντιλογίας και ευερέθιστοι κάτω από αυτή την διέλευση. Συχνά η ωμή ειλικρίνεια και ο απότομος τρόπος στην συμπεριφορά ή τα λόγια μας έχουν σκόπο μόνο και μόνο τον ανταγωνισμό. Η αντίθεση αυτή συχνά μας φέρνει σε κατά μέτωπο σύγκρουση με τους άλλους, καθώς προσπαθούμε να χωνέψουμε τις αλλαγές που αισθανόμαστε να επιβάλλονται στην ζωή μας. Αισθανόμαστε παγιδευμένοι, περιορισμένοι από την ίδια μας την ζωή. Οι σχέσεις γίνονται πληκτικές και η δουλειά μάς πνίγει.Τα παιδιά μας γίνονται κουραστικά και οι γονείς μας είναι «βάρος».

Η διέλευση αυτή μας κάνει να αφηνιάζουμε σαν τα άλογα και να θυμόμαστε την νιότη μας που έφυγε. Διαλύουμε μακροχρόνιους δεσμούς, αφήνουμε την δουλειά μας για κάτι καλύτερο, απομακρυνόμαστε από φίλους και οικογένεια και κάνουμε αυτά που θέλουμε, μια προσπάθεια να ξανακερδίσουμε την χαμένη νιότη. Η διέλευση αυτή δεν μας καταστρέφει την ζωή, απλώς μας ταρακουνά, μας βγάζει από το βόλεμά μας. Επειδή ο Ουρανός είναι συνδεδεμένος με τη δημοκρατία και την ισότητα, μας κάνει να ενδιαφερόμαστε για την παγκόσμια ειρήνη, την οικολογία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, νεανικές ανησυχίες, που τώρα έρχονται να πάρουν σάρκα και οστά από τις φαντασιώσειςς της πρώτης νιότης. Είναι η πρώτη σπίθα ότι είσαι Πολιτικό Ζώον και η τύχη του πλανήτη σού ανήκει. Τυπικά παραδείγματα ανθρώπων που άλλαξαν με τον δικό τους τρόπο τα πολιτικά πράγματα στις χώρες τους είναι ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ο Πολωνός ηγέτης Λεχ Βαλέσα, που στην αντίθεση του Ουρανού τους ξεκίνησαν τον πολιτικό τους αγώνα.

Ο Διερχόμενος Ποσειδώνας σε Τετράγωνο με τον Γενέθλιο Ποσειδώνα

Η διέλευση αυτή συμβαίνει ανάμεσα στα 40 και στα 42. Όπως όλες οι όψεις τετραγώνου, αυτή η διέλευση εγκαινιάζει μια περίοδο εσωτερικής αναστάτωσης και άγχους που προκαλεί κάποιες μορφές προσαρμογής. Ο Ποσειδώνας συνδέεται με τον ιδεαλισμό, την τελειότητα και την παραίσθηση. Επίσης είναι ο σημειοδότης της εγωπάθειας, του μυστικισμού και της πνευματικότητας. Οι διελεύσεις του Ποσειδώνα συμπίπτουν με περιόδους μη ρεαλιστικών προδοκιών, μιας μορφής «αυταπατής» και ροπής προς το αλκοόλ, σαν μηχανισμούς διαφυγής από την σκληρή πραγματικότητα. Αυτή η διέλευση συμπίπτει ή έρχεται αμέσως μετά από την αντίθεση του διερχόμενου Ουρανού στην γενέθλια θέση του.

Ο Ουρανός μάς κάνει να συνειδητοποιούμε τις ανεπάρκειες της ζωής, ο Ποσειδώνας μάς ωθεί να κυνηγήσουμε τα ξεχασμένα ιδανικά μας. Κοιτάζουμε μέσα μας για να δούμε πού ικανοποιήσαμε τα όνειρα και τις προσδοκίες και πού αποτύχαμε. Στις περισσότερες φορές οι κατακτήσεις μας είναι λιγότερες και φτωχότερες από αυτές που είχαμε ονειρευτεί στα νιάτα μας. Η διέλευση αυτή μας κάνει να συνειδητοποιούμε ότι ο χρόνος φεύγει μέσα από τα χέρια μας και πρέπει για μια άλλη φορά να κυνηγούμε τους ευγενείς στόχους της νιότης. Ο κίνδυνος που μας περιμένει στην γωνία είναι ότι, εξαιτίας του ρομαντισμού που έχουμε δημιουργήσει μέσα μας, αγνοούμε την πρακτική πλευρά της ζωής.

Η Διέλευση του Δία σε αντίθεση με τον Γενέθλιο Δία

Η διέλευση αυτή συμβαίνει συνήθως στην ηλικία των 41-42. Όπως όλες οι αντιθέσεις μάς προξενούν κατά μέτωπο αντιπαραθέσεις με τους άλλους ανθρώπους. Ο Δίας είναι ο μεγάλος «ευεργέτης» και τις περισσότερες φορές νιώθουμε σιγουριά, ενθουσιασμό, αγάπη για όλον τον κόσμο. Συχνά προσπαθούμε να καταπιαστούμε με πολλά πράγματα στην διάρκεια των περιόδων αυτών και εξαντλούμε τον εαυτό μας βιολογικά και οικονομικά. Θεωρούμε τους εαυτούς μας ικανούς για όλα και ξεχνάμε να λέμε και κανένα όχι.

Η αντίθεση Ουρανού-Ουρανού διεγείρει την επιθυμία για συγκινήσεις και νέες εμπειρίες, σε συνδυασμό με το τετράγωνο Ποσειδώνα -Ποσειδώνα μας κάνει να αφυπνίζονται ο ιδεαλισμός και οι προσδοκίες μας. Οι δυο αυτές διελεύσεις κάνουν οδυνηρό για μας το θέμα του χρόνου που φεύγει, έτσι λοιπόν νιώθουμε να κάνουμε εδώ και τώρα αυτό που πραγματικά θέλουμε. Στους 6 μήνες που διαρκεί η αντίθεση Δία-Δία θέλουμε να πετύχουμε όλους τους στόχους μας. Η αλαζονεία και η υπερφίαλη φιλοδοξία μας σημαδεύουν την διέλευση του Δία.

Οι μεσήλικες είναι επιρρεπείς να πέσουν στην παγίδα αυτή. Οι παρενέργειες αυτής της διέλευσης είναι ότι γινόμαστε αυταρχικοί και υπεροπτικοί προς τους άλλους, αναδίνοντας αρνητική αύρα. Οι οικονομικές υπερβολές είναι χαρακτηριστικό της διέλευσης. Ο υπερκαταναλωτισμός και το shopping therapy είναι κυρίαρχα κομμάτια της ζωής μας και προσπαθούμε να ζήσουμε μέσα από την ψευδή εικόνα της καταναλωτικής κοινωνίας. Ο επεκτατισμός που φέρνει η όψη αυτή μας κάνει να έχουμε περισσότερες απαιτήσεις από την δουλειά μας και φυσικά καλύτερες αμοιβές, στοιχείο που σημειοδοτεί την αλλαγή δουλειάς την περίοδο αυτή.

Αλλά η υπερβολική πίστη στον εαυτό μας, όσο καλή και αν φαίνεται, μπορεί να μας οδηγήσει στο σημείο να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις που αναλάβαμε και τότε έρχεται ο αλκοολισμός, η στροφή σε γκουρού και μάγισσες... άλλωστε τα άτομα της μέσης ηλικίας είναι οι καλύτεροι πελάτες όλων των πνευματιστών, μηδέ των αστρολόγων εξαιρουμένων.

Η Διέλευση του Κρόνου σε Αντίθεση με τον Γενέθλιο Κρόνο

Ο διερχόμενος Κρόνος έρχεται σε αντίθεση με την γενέθλια θέση όταν είμαστε περίπου 42 χρόνων. Ο Κρόνος έχει μάλλον κακή φήμη, κυρίως γιατί μας αναγκάζει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και μας φέρνει ακριβώς αυτό που μας αξίζει και δεν είναι πάντα αυτό που θέλουμε. Μετά από κάποια χρόνια αλλαγών, επέκτασης, ιδεαλισμού και ευσεβών πόθων, χρειαζόμαστε τον περιορισμό και την προσγείωση του Κρόνου για να επανέλθουμε στους σωστούς δρόμους.

Οι ανήσυχοι μεσήλικες δυσκολεύονται συχνά να αντιμετωπίσουν την πιεστική διέλευση του Κρόνου. Στα νιάτα μας πολλοί από εμάς απολαύσαμε πολύ μεγαλύτερη ελεθευρία από εκείνη των γονιών μας και δεν είμαστε πρόθυμοι να περιοριστούμε. Μεγαλώσαμε επαναστατώντας στις αρχές και δεν νιώθουμε και τόσο άνετα να παίξουμε οι ίδιοι εξουσιαστικούς ρολους. Ο τρόπος που δοκιμάζει ο καθένας την εμπειρία της αντίθεσης Κρόνου-Κρόνου εξαρτάται από τον τρόπο που έζησε την ζωή του τα τελευταία 14 χρόνια, από την επιστροφή του Κρόνου (που γίνεται μεταξύ 28-30).

Αν σταθερά και υπεύθυνα οικοδομήσαμε τους στόχους μας, εάν ήμασταν ρεαλιστές ως προς τις ικανότητές μας και διαλέξαμε τους ανάλογους για μας δρόμους, η διέλευση αυτή μας φέρνει την ανταμοιβή μας. Ωστόσο, αν τρέχαμε πίσω από λάθος στόχους, αν αποφύγαμε να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές μας ανάγκες, ο Κρόνος με οδυνηρό τρόπο θα δείξει τα λάθη μας.

Με την διέλευση αυτήν πολλοί μεσήλικες μπορεί να παραδεχτούν πως πράγματι κάπου πήρανε λάθος δρόμο, στρίψανε σε λάθος μονοπάτι και δεν έκαναν αυτό που πραγματικά ήθελαν. Ξοδέψανε πολύ χρόνο και προσπάθεια για να «πετύχουν» και αφήσανε πίσω τα ιδανικά τους. Κατά την διάρκεια της διέλευσης του Κρόνου θα καταφέρουμε να δούμε τους εαυτούς μας και τους στόχους μας πιο καθαρά. Θα έχουμε την ευκαιρία να διορθώσουμε την πορεία μας, αν είναι αναγκαίο. Οι μεσήλικες που δουλέψαν σκληρά εδώ και χρόνια για να κερδίσουν ισχύ, τώρα θα έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ισχύ δημιουργικά.

Διέλευση Πλούτωνα σε Τετράγωνο με τον Γενέθλιο Πλούτωνα

Ο Πλούτωνας συνδέεται με την μετατροπή. Όχι απλώς με το ταρακούνημα που παρατηρείται στις διελεύσεις του Ουρανού, αλλά με μια απόλυτη και ολοκληρωμένη αλλαγή, μετά από την οποία τίποτε δεν μένει πια το ίδιο. Η σύγκρουση είναι οριστική και τα κομμάτια ποτέ δεν ξαναμπαίνουν στην θέση τους. Ο Πλούτωνας είναι ο πλανήτης του θανάτου, θεωρητικά και κυριολεκτικά.

Σε όσους είναι μεταξύ 39-44, είναι το τέλος της ζωής έτσι όπως την αντιλαμβάνονταν και το ξεκίνημα μιας νέας πορείας ζωής. Στην διάρκεια αυτών των διελεύσεων του Πλούτωνα κάτι από μας πρέπει να πεθάνει και να αντικασταθεί με κάτι νέο. Ο «καταστροφέας», όπως λέγεται ο Πλούτωνας, κάποιες φορές, σβήνει τα περασμένα, έτσι που να μπορούν να περάσουν περισσότερες και διαφορετικές πληροφορίες μέσα μας. Μοιάζει με αυτούς που κατεδαφίζουν ένα κτήριο για να δημιουργήσουν έναν καινούργιο χώρο.

Ο Πλούτωνας συχνά συμβολίζεται με τον μυθικό Φοίνικα που αναγεννάται από τις στάχτες του. Έτσι όσο καταστροφικές και αν είναι οι διελεύσεις του Πλούτωνα μας δίνουν την ευκαιρία να αναγεννηθούμε από τα ίδια μας τα συντρίμμια. Στην διάρκεια της περιόδου αυτής μοιάζουμε σαν τα ερπετά που αλλάζουν το δέρμα τους (ένας άλλος συμβολισμός του Πλούτωνα). Συνήθως η διαδικασία απόρριψης των παλαιών δομών είναι οδυνηρή.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι παλιές συνήθειες πεθαίνουν με δυσκολία. Για πολλούς από εμάς είναι η στιγμή να απαλλαγούμε από όλους εκείνους τους ανθρώπους ή τις καταστάσεις που μας καταπιέζουν, τους πραγματικούς και τους φανταστικούς δικτάτορες της ζωής μας. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η απαλλαγή από μια καταπιεστική και εξευτελιστική κατάσταση και το ξεκίνημα μιας νέας καριέρας. Μπορεί επίσης να είναι το τέλος μιας αποτυχημένης σχέσης.

Μερικοί θα απαλλαγούν από καταστροφικές συνήθειες όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ. Άλλοι πάλι ξεκινούν μια θεραπεία αντιμετώπισης των εσωτερικών τους φόβων, που πιθανόν να τους κρατούν δέσμιους από την παιδική ηλικία. Όποιες αλλαγές και αν διαλέξουμε να κάνουμε την περίοδο αυτή (όπως και εκείνες που μοιάζουν μοιραίες και όχι αποτέλεσμα επιλογής) θα μας διαφοροποιήσουν βαθιά και μόνιμα σε σημείο που δεν θα είμαστε πλέον οι ίδιοι. Συχνά η διέλευση αυτή φέρνει έντονη αφύπνιση πορείας προς τον θάνατο. Η αφύπνιση αυτή ίσως μας εμπνεύσει στην προσπάθεια να συνδεθούμε με τις ανώτερες δυνάμεις του σύμπαντος, όπως επίσης και με την θεϊκή σπίθα που υπάρχει μέσα μας.

Οι διελεύσεις του Πλούτωνα συνήθως πυροδοτούν περιόδους ψυχικής έρευνας, πνευματικής αναζήτησης, ενδιαφέρον για την παραψυχολογία, καθώς προσπαθούμε να κατανοήσουμε τι υπάρχει κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων.

Οι μεσήλικες βρίσκονται σε θέσεις ισχύος. Η δύναμη αυτή συνεπάγεται ευθύνη και ευκαιρίες διαφορετικές από αυτές που έφερναν σε σύγκρουση τους προκατόχους μας. Η συσσωρευτική αυτή επίδραση στην μέση ηλικία δεν ήταν ποτέ τόσο διαβρωτική, έντονη και ανέλκητη, όπως είναι για τους σημερινούς μεσήλικες. Πολλά μας έχουν δοθεί αλλά και πολλά μας ζητείται να δώσουμε. Οι συνδυασμένες επιδράσεις των διελεύσεων των εξωτερικών αυτών πλανητών μάς παρακινούν να δεχτούμε την πρόκληση της μέσης ηλικίας, να συνενώσουμε τα δυο κομμάτια της ζωής μας και να κάνουμε τα οράματα της νιότης μας πραγματικότητα στον σημερινό κόσμο.

Από τα ανωτέρω βλέπουμε ότι η αστρολογία έχει κάποια εργαλεία για την ερμηνεία της μέσης ηλικίας. Αυτοί που δεν έχουν ακόμα φτάσει σε αυτή την περίοδο της ζωής τους μπορεί να ανακαλύψουν ότι σκέψεις που βγαίνουν από τις ανωτέρω ερμηνείες μπορεί να λειτουργήσουν σαν προετοιμασία, για να αντιμετωπίσουν τις διάφορες αναπόφευκτες διαδιακασίες της συγκεκριμένης ηλικίας. Κάνοντας ανασκόπηση αυτοί που ήδη έχουν περάσει από αυτήν την περίοδο της ζωής τους μπορεί να βρουν ενδιαφέρον το να ελέγξουν την αυθεντικότητα των ερμηνειών και να καθοδηγήσουν τον μελλοντικό ταξιδευτή αυτής της περιόδου της ζωής μας.

27.7.12

Αναδρομος πλανητης-Βαγγελης Βενιζελος

Θησαυρός από την παγκόσμια μουσική

*Πάρτε και βρείτε σχεδόν τα πάντα απο τους παρακάτω καλλιτέχνες και τη
μουσική τους....και.....αναπολείστε...
.. *****

*(κάτω από το videoclip του κάθε καλλιτέχνη επιλέξτε οποιοδήποτε από τα
τραγούδια του αναφέρονται και σας αρέσει).*****

****

* *****

*Artists:*****

*1)  **Elvis
Presley*<http://www.lyricstube.net/video.php?artist=Elvis+Presley&artistid=16241>
*    2)  **Roy
Orbison*<http://www.lyricstube.net/video.php?artist=Roy+Orbison&artistid=12664>
*    3)
**Beatles*<http://www.lyricstube.net/video.php?artist=Beatles&artistid=16282>
*    4)
**Abba*<http://www.lyricstube.net/video.php?artist=ABBA&artistid=16240>
*    5)  **Bee
Gees*<http://www.lyricstube.net/video.php?artist=Bee+Gees&artistid=16294>
*    6)  **Michael
Jackson*<http://www.lyricstube.net/video.php?artist=Michael+Jackson&artistid=10179>
*    7)  **John
Lennon*<http://www.lyricstube.net/video.php?artist=John+Lennon&artistid=7800>
*    8)  **Celine
Dion*<http://www.lyricstube.net/video.php?artist=Celine+Dion&artistid=3018>
*    9)  **Frank
Sinatra*<http://www.lyricstube.net/video.php?artist=Frank+Sinatra&artistid=5814>
*  10)  **Creedence Clearwater
Revival*<http://www.lyricstube.net/video.php?artist=Creedence+Clearwater+Revival&artistid=3646>
*  11)  **Julio
Iglesias*<http://www.lyricstube.net/video.php?artist=Julio+Iglesias&artistid=8085>
*  12)
**Queen*<http://www.lyricstube.net/video.php?artist=Queen&artistid=12007>
*  13)  **Neil
Diamond*<http://www.lyricstube.net/video.php?artist=Neil+Diamond&artistid=10788>
*  14)  **Paul
Mccartney*<http://www.lyricstube.net/video.php?artist=Paul+McCartney&artistid=11496>
*  15)  **Rolling
Stones*<http://www.lyricstube.net/video.php?artist=Rolling+Stones&artistid=16288>

Ερωτικές μαντινάδες για όλα τα ζώδια



Ερωτικές μαντινάδες για όλα τα ζώδια        
Για σήμερα σας έχουμε μια έκπληξη! Το νέο μας astrographic είναι βασισμένο στο πρώτο που αναρτήσαμε στο Astrology.gr, με τίτλο «Άστρα και Sex: Τα ζώδια στο κρεβάτι»: Διαβάζοντας το πώς είναι στο κρεβάτι οι άντρες του ζωδιακού κύκλου, η αναγνώστρια Yoshi Kapetanaki από το Ρέθυμνο Κρήτης, εμπνεύστηκε και μας έστειλε τις μαντινάδες που ακολουθούν….
Ελπίζουμε να σας αρέσουν!
astrologygr_astrographic_mantinades
 Σας άρεσε το νέο astrographic μας με τις ερωτικές μαντινάδες τα όλα τα ζώδια;
Κοινοποιήστε το στους φίλους σας! Γι' αυτό το φτιάξαμε άλλωστε.
Κάντε το share στο Facebook, στείλτε το με email, βαλτε το... "astrographic" μας στο blog σας, αλλά μην το κρατήσετε για τον εαυτό σας...
:-)
Διαβάστε επίσης το πως φλερτάρουν οι άντρες του ζωδιακού στην παραλία.
Αν θέλετε να δείτε πως θα καταλήξει η σχέση μετά από τον καυτό σας καλοκαιρινό έρωτα, αναζητήστε την ερωτική σας συναστρία.
Για να λαμβάνετε αποκλειστικές ενημερώσεις και νέα για τους πιο cool διαγωνισμούς της πόλης, click εδώ. Περισσότερα astrographics

26.7.12

Γιώργος Σουρής του κώλου τα εννιαμερα-συνοδος Ηλιου-Αρη στον Υδροχοο

Γιώργος Σουρής  "Περί κώλων"

«Κώλοι πολλοί υπάρχουνε εις το ωραίον φύλον,
με σχήματα διάφορα σε μέγεθος ποικίλον.
Κώλοι χοντροί, κώλοι λεπτοί, κώλοι απαλοί κι αφράτοι,
κώλοι σα ζύμη μαλακοί και κώλαροι τριζάτοι,
κώλοι σκληροί σαν πέτρινοι και άλλοι λαστιχένιοι,
κώλοι δροσάτοι, τροφαντοί και κώλοι μαραμένοι,
κώλοι μεγάλοι σαν βουνά και κώλοι μια χουφτίτσα,
κώλοι που 'χουν κουνήματα και κάνουνε καπρίτσια
κώλοι σαν τάβλα επίπεδοι, κι άλλοι ψηλά βαλμένοι,
κώλοι σαν φράπες τουρλωτοί και κώλοι κρεμασμένοι,
κώλοι κομψοί, συμμετρικοί και περιποιημένοι
και κώλοι ασουλούπωτοι, "μπόγοι κακοδεμένοι".
Κώλοι σαν τριαντάφυλλο και κώλοι σαν αχλάδι,
κώλοι που προκαλούν κλοτσιά κι άλλοι που θέλουν χάδι
Κώλοι σαν αλαβάστρινοι, που μοιάζουν με καθρέφτη
κώλοι που θέλουν φίλημα κι άλλοι που θέλουν νέφτι
κώλοι σπανοί, δασύτριχοι, κώλοι σαν κολλιτσίδες
και κώλοι που στενάζουνε από αιμορροΐδες.
Κώλοι ακριβοί, κώλοι φτηνοί, μονάχα δυο παράδες
και κώλοι που προσφέρονται εις τους ....(*λογοκρισία)
κώλοι "τοιούτων", ευτραφείς, μοσχοπουδραρισμένοι,
και κώλοι απλησίαστοι γιατ' είναι λερωμένοι.
Κώλοι αριστουργήματα, όλο καλλιγραφία
και κώλοι σαν της μυλωνούς την ανορθογραφία.
Κώλοι που σε ζαλίζουνε σαν τους κρυφοκοιτάς
και που σε κάνουνε να λες.. "ή ταν ή επί τας"!
Κώλοι οπού το βλέμμα σου δεν ξεκολλά ευκόλως
που τους θωρείς όταν περνούν κι αναφωνείς: "Τι κώλος!"» s

Τόλης Βοσκόπουλος-σύνοδος Ηλίου-Πλούτωνα στον Λέοντα και ιδιομοιρία Κρόνου-Δια στον Ταύρο

Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο-σύνοδος Δία-Σελήνης-Πλούτωνα στον Λέοντα

O Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο (πορτογαλικά:José Manuel Durão Barroso, ΔΦΑ: [ʒu'zɛ mɐnu'ɛɫ du'ɾɐ̃ũ bɐ'ʁozu]), γεννημένος στη Λισσαβόνα, 23 Μαρτίου, 1956, είναι Πορτογάλος πολιτικός και 11ος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Διατέλεσε επίσης πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από τις 6 Απριλίου 2002 ως τις 29 Ιουνίου 2004, όταν παραιτήθηκε για να αναλάβει την προεδρία της Επιτροπής. Ανέλαβε επίσημα την προεδρία της Επιτροπής στις 22 Νοεμβρίου 2004. Η θητεία του ανανεώθηκε το 2009 με την επανεκλογή του από τους ευρωβουλευτές στις 16 Σεπτεμβρίου 2009.
Μαοϊκός στα νεανικά του χρόνια, έγινε πρωθυπουργός ως ηγέτης του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο οποία συνεχίζει να ανήκει.
Έχει σπουδάσει νομικά και πολιτικές επιστήμες.

24.7.12

Η αστρολογικη οικονομικη επικαιροτητα μεσα από το ωροσκοπιο του κραχ του 1929




Τα διεθνη χρηματηστηρια πεφτουν, η μια μετα την αλλη οι χωρες της Ευρωζωνης είναι υποψηφιες για το ΔΝΤ και η παγκοσμια οικονομια είναι η συνεχιζομενη υφεση.

Επικαιρο είναι το ωροσκοπιο του κραχ του 1929, που εφερε την παγκοσμια υφεση στην δεκαετια του 1930,  τον Χιλτερ στην εξουσια και τον Β Παγκοσμιο Πολεμο.


Από το ανωτερω ωροσκοπιο βλεπουμε ενδιαφεροντα πραγματα.
Ο Ουρανος  στις 8.22 μοιρες του Κριου στο ωροσκοπιο του κραχ την κατεχει και τωρα από 23/6/2012, συντροφια με το τελειο τετραγωνο με τον Πλουτωνα, ένα εκρηκτικο διδυμο, που θα το συνανταμε συχνα στην ζωη μας. Από 16/7/2012 γινεται αναδρομος και γυριζει στις 8.22 μοιρες του Κριου  στις 27/3/2013. Το διαστημα αυτά η παγκοσμια οικονομια θα εχει πολλες στιγμες  κραχ, αν καποιοι δεν αλλαξουν μυαλα.

Μια αστρολογικη ενδειξη από μονη της δεν λεει τιποτε. Αλλα εχουμε συνεχεια. Ο Διας στο ωροσκοπιο του κραχ 15.25 μοιρα των Διδυμων, θεση που θα εχει στις 10/9/2012, παρεα με το τελειο τετραγωνο Ουρανου-Πλουτωνα στις 19/9/2012, άλλος ενας ακομη εκρηκτικος συνδιασμος που κανει τον Σεπτεμβρη του 2012 να κρυβει πολλες εκπληξεις για ολους μας. Ο Διας στις 6/10/2012 γινεται αναδρομος και γυριζει στην 15.25 μοιρα των Διδυμων στις 20/4/2013. Δευτερη αστρολογικη ενδειξη για δυσκολες στιγμες στην παγκοσμια οικονομια.

Ο Ποσειδωνας στο ωροσκοπιο του κραχ κατεχει την 3.11 μοιρα της Παρθενου , που εχει τελεια αντιθεση στις 3/3/2013.Τριτη αστρολογικη ενδειξη για τις δυσκολιες της παγκοσμιας οικονομιας.

Από την ανωτερω, συντομη αναλυση βγαινουν δυο συμπεραματα. Οι πιο κρισιμοι μηνες για παγκοσμιο κραχ είναι ο Σεπτεμβρης του 2012 και ο Μαρτης του 2013.



23.7.12

Εβδομαδιαίες Προβλέψεις 22 - 28/7/2012 με τον Ερμή σε Μεγάλα Κέφια & Ήλιο στο Λέοντα




Ο Ήλιος μπαίνει στο Λέοντα! Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και ο Ήλιος από το περιβάλλον που κυβερνά, μας χαμογελάει, προτείνοντας να έρθουμε σε επαφή με το κέντρο μας, να ανακτήσουμε την αισιοδοξία μας, να κάνουμε θετικές σκέψεις. 
Η περίοδος είναι καλή για διασκεδάσεις, ερωτικές χαρές και πανηγύρια! Ας προσπαθήσουμε να εναρμονιστούμε με αυτήν την πλευρά της ζωής, κόντρα στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο των αριθμών και της οικονομικής ύφεσης. Ας παλέψουμε για να αντισταθούμε σε όσους μας θέλουν να είμαστε τα πιόνια τους κι ας αποδείξουμε ότι είμαστε σκεπτόμενες, συνειδητοποιημένες, ανεξάρτητες, φωτεινές, ηλιακές προσωπικότητες.


Ο Ερμής μας βοηθάει πολύ αυτή την εβδομάδα καθώς σχηματίζει εξάγωνο με τον Άρη, τρίγωνο με τον Ουρανό, εξάγωνο με το Δία. Η ανάδρομη κίνησή του δεν είναι αρνητική. Απλά μας καλεί να αποσυρθούμε για λίγο από τους φρενήρεις ρυθμούς μας και να κάνουμε την ενδοσκόπησή μας και, αν χρειάζεται, τις αναθεωρήσεις μας. Η εποχή όχι μόνο επιτρέπει τους πιο χαλαρούς ρυθμούς αλλά και τους επιβάλλει. Με τα τρίγωνα και τα εξάγωνά του ενισχύει τη δυνατότητά μας να κατεβάσουμε ιδέες, να κάνουμε μια βουτιά στο συλλογικό ασυνείδητο και να αντλήσουμε απόψεις, θεωρίες, εμπνεύσεις, να είμαστε πιο διαυγείς στις αποφάσεις μας. 


Αν θέλετε να διαβάσετε αναλυτικότερα τι σημαίνει ανάδρομος Ερμής και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την περίοδο της φαινομενικά ανάδρομης πορείας του, πατήστε εδώ.


Στο Astrology.gr είναι αναρτημένες οι αναλυτικές εβδομαδιαίες προβλέψεις μου για όλα τα ζώδια και πώς αυτά επηρεάζονται από τις αρμονικές όψεις του ανάδρομου Ερμή και την είσοδο του Ήλιου στο Λέοντα. Όσοι ξέρετε τον ωροσκόπο σας, διαβάστε τον για να έχετε μια πιο σαφή εικόνα. Πατήστε εδώ.


Σμάρω Σωτηράκη

19.7.12

Μεντιουμ και αλλα σχετικα

Φαινόμενα - Τεύχος 64

Κάποιες σκέψεις για την Συναστρία


Οι σχέσεις μας δεν είναι παρά ένας καθρέφτης της ψυχής μας, των όσων δηλαδή περιγράφονται και διαδραματίζονται στο δικό μας ωροσκόπιο
Γιάννης Ριζόπουλος         Γιάννης Ριζόπουλος
Μη μιλάς για συναστρίες        
Το θέμα των σχέσεων -και δη των ερωτικών- είναι βέβαια ένα από τα πιο διαχρονικά κι αγαπημένα μεταξύ των φαν της αστρολογίας. Και με την αμέριστη συνδρομή του διαδικτύου που άνοιξε διάπλατα την πρόσβαση στην πληροφόρηση, το πράγμα γίνεται ολοένα και πιο σύνθετο, αφού από την εποχή του κλασικού, όσο και απλοϊκού «ο Κριός ταιριάζει με τον Λέοντα και τον Τοξότη» έχουμε φθάσει -και σωστά- να μιλάμε για συναστρίες, για Αφροδίτη, Άρη, Σελήνη, Ωροσκόπο, οίκους κι ότι ακόμη συγκαταλέγεται στο αστρολογικό κεφάλαιο των σχέσεων. Έτσι λοιπόν παρότι δίκην εμπορικότητας οι «εύπεπτες» ζωδιακές (Ηλιακές) συνταγές εξακολουθούν κατ' ανάγκη να βρίσκονται στον αφρό της αρθρογραφίας, σταδιακά έχει δημιουργηθεί ένα «ειδικό» κοινό, διόλου ευκαταφρόνητο ως προς το πλήθος, που γνωρίζει ...απίθανες για τον κοινό νου λεπτομέρειες, όπως τρίγωνα, τετράγωνα και συνόδους που «κολλάνε» μεταξύ τους δύο άτομα ή αντίθετα απειλούν να στείλουν την σχέση τους στο... πυρ το εξώτερον!
Και να οι αναλύσεις, να και τα προοδευτικά για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει «στεφάνι», «κρεβάτι» ή «τρίτο πρόσωπο».
Όμως, σε όλο αυτό το πανηγύρι των συμβατών ή ασύμβατων συγκρίσεων θέσεων και όψεων, δεν πρέπει να μας διαφεύγει μια σημαντική λεπτομέρεια. Το ότι δηλαδή ουσιαστικά οι σχέσεις μας δεν είναι παρά ένας καθρέφτης της ψυχής μας, των όσων δηλαδή περιγράφονται και διαδραματίζονται στο δικό μας ωροσκόπιο. Και κατ' επέκταση, το πρώτο βασικό ερώτημα σε μια υπό εξέταση συναστρία είναι: Ταιριάζουμε με τον εαυτό μας;
Κινούμαστε δηλαδή πάνω σε έναν άξονα πραγματικά δικό μας, που περιλαμβάνει τις δικές μας επιθυμίες και τάσεις ή μήπως πασχίζουμε να επιβεβαιώσουμε τις προσδοκίες που κάποιοι άλλοι (συνήθως η οικογένεια και η κοινωνία) μας φόρτωσαν;
Γιατί μια πολύ σημαντική παράμετρος είναι το τι ...μυαλά κουβαλάει ο καθένας μας στο θέμα των σχέσεων, τι πεποιθήσεις έχει δηλαδή και το κατά πόσο «εκπαιδευμένος» είναι τελικά να ζει αρμονικά με έναν άλλον άνθρωπο, όχι επειδή «έτσι πρέπει» ή «έτσι κάνουν όλοι» αλλά με βάση τις πραγματικές προσωπικές του ανάγκες.
Αν δεν λύσουμε τις αντιφάσεις που όλοι έχουμε και τα πιο «ακανθώδη» ζητήματα σε αυτό το επίπεδο, είτε αυτά που εδρεύουν στα βιώματα της παιδικής μας ηλικία, είτε τις ιδιαιτερότητας της δικής μας ψυχοσύνθεσης, είναι ίσως μάταιο να αναζητούμε μια «καλή» συναστρία, αφού κάθε εν δυνάμει συμβατότητα, λειτουργώντας σε ένα ανισόρροπο ή ανεπεξέργαστο ψυχικό περιβάλλον, θα εξελιχθεί γρήγορα είτε σε μια μουσειακή ανάμνηση, είτε σε ...καταστροφή!
Οι θεωρούμενες ως συμβατές ή «must» συνθήκες σε μια συναστρία (για παράδειγμα οι όψεις ανάμεσα στα Φώτα των δύο ωροσκοπίων ή την Αφροδίτη και τον Άρη) δεν είναι παρά ανοικτά κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των δύο ανθρώπων, που διευκολύνουν την «αγκίστρωση« τους. Και βέβαια είναι καλό να υπάρχει αυτή η ενεργειακή πρόσβαση-ανταπόκριση, όμως τελικά τι περιέχει το «υλικό» που μεταφέρεται και οσμώνεται; Το σύστημα λειτουργεί όπως περίπου ένα αρδευτικό δίκτυο φέρνει νερό και ποτίζει μια καλλιέργεια. Αν λοιπόν τα «νερά» είναι τοξικά, ας μην περιμένουμε προκοπή και καλούς καρπούς.
Δυστυχώς με δεδομένες τις αξίες και τις βασικές προτεραιότητες που προβάλλονται με κάθε τρόπο και διαχρονικά στην κοινωνία μας (χρήμα, δύναμη, δόξα, βόλεμα) ο τομέας της προσωπικής ενσυνείδησης και της εσωτερικής εξέλιξης μας αναπτύσσεται ατροφικά, αδυνατίζοντας αναπόφευκτα και τις προοπτικές μας για μια πραγματικά ταιριαστή σχέση. Το αποτέλεσμα είναι να αργήσουμε να «ξυπνήσουμε» από τον λήθαργο της υποταγής στις συλλογικές αξίες, κάτι που συνήθως συμβαίνει -αν συμβεί και δεν λαθέψουμε πάλι- ύστερα από μια καίρια και επώδυνη κρίση. Αν είμαστε τυχεροί στα τριάντα ή τα σαράντα μας, αν όχι σε μια ηλικία που δεν μας επιτρέπει και πολλά, με αποτέλεσμα να απεμπολήσουμε οριστικά το δικαίωμα μιας συναισθηματικής ζωής ταιριαστής με τα δεδομένα μας.
Έτσι λοιπόν, επειδή κανείς δεν φροντίζει ώστε να προσανατολιστούμε από νωρίς σε αυτά που προστάζει η ψυχή μας καταλήγουμε συχνά σε αδιέξοδο, να διαπραγματευόμαστε δηλαδή εξαμβλωματικές σχέσεις, όπου είτε η μία πλευρά είτε η άλλη βγάζει άκομψα τα απωθημένα της και το διακύβευμα δεν είναι το αν πραγματικά ταιριάζουμε αλλά το αν θα γίνει ή θα συνεχιστεί η σχέση.
Αυτό είναι ένα ζήτημα που πιστεύω πως το βρίσκουν μπροστά τους όλοι οι συνάδελφοι, με τους τρόπους αντιμετώπισης να διαφέρουν ανάλογα με την παιδεία και την αντίληψη του καθενός.
Το θέμα του υποτιθέμενου «μοιραίου» είναι κι εδώ καταλυτικό. Όταν η συμβουλευόμενη αγωνιά για το «αν στα άστρα φαίνεται κρεβάτι» ή αν ο πρώην καλός της «θα την χωρίσει» (την αντίζηλο) αποκαλύπτεται άμεσα η πνευματική ένδεια που υπάρχει διάχυτη στην κοινωνία μας και είναι αποτέλεσμα της σχεδόν ανύπαρκτης διαπαιδαγώγησης μας για την εσωτερική μας ελευθερία και τα δικαιώματα της. Μιας διαπαιδαγώγησης που επικεντρώνεται στο «έχω» και όχι στο «είμαι».
Γιατί στην αγωνία της να αποκτήσει αυτόν που είναι πεπεισμένη ότι θα επιβεβαιώσει τον λόγο της ύπαρξης της σε αυτήν την ζωή, δεν περνάει καθόλου από το μυαλό της η πιθανότητα να υπακούει σε ένα μοντέλο σχέσεων, ασύμβατο με τον εαυτό της. Και το τίμημα αυτής της απιστίας είναι πάντα η δυστυχία.
Τα ανάλογα ισχύουν και για τους άνδρες, οι οποίοι παρότι συμβουλεύονται σπανιότερα αστρολόγους για θέματα σχέσεων, δεν σημαίνει πως δεν κουβαλάνε κι αυτοί τις αμαρτίες τους. Κι όσο ο ψυχικός απογαλακτισμός τους παραμένει ημιτελής, τόσο οι σχέσεις τους θα έχουν από πάνω τους την βαριά σκιά της «μαμάς» και όσα την συνοδεύουν.
Ας μην μιλάμε λοιπόν για συναστρίες, πριν ψάξουμε βαθιά μέσα μας για να ανακαλύψουμε την δική μας αλήθεια, την δική μας συνταγή της ευτυχίας. Πριν χειραφετηθούμε από τις ξένες ή πλαστές -για μας- επιταγές.
Κι αυτό μπορεί να γίνει και μέσω της Αστρολογίας, με την ανάλογη προσπάθεια και την κατάλληλη καθοδήγηση όχι στο πνεύμα κάποιου -ισμού αλλά με βάση το ψυχικό υλικό από το οποίο είμαστε φτιαγμένοι.
Πριν την οποιαδήποτε συναστρία υπάρχουμε... εμείς! πηγη εδω

Ξενάγηση στο CERN

Blod | Γέραλης Θεόδωρος | Ξενάγηση στο CERN

Συνέντευξη του Μάνου Δανέζη στον Χρήστο Ελμάζη .



Πριν λίγες μέρες μια είδηση έκανε το γύρο του κόσμου, κάνοντας λόγο για τη
μεγαλύτερη επιστημονική ανακάλυψη των τελευταίων ετών: οι ερευνητές στο
Cern εντόπισαν επιτέλους το πολυδιαφημιζόμενο  Σωματίδιο του Θεού ή
Μποζόνιο του Χιγκς, όπως είναι η επίσημη ονομασία του.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για το πρωταρχικό στοιχείο ύλης που
θα μας αποκαλύψει ό,τι δεν γνωρίζουμε για τη φύση της πραγματικότητας και το
σύμπαν, από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του εως τώρα. Μια ανακάλυψη
που αναμένεται να φέρει τα πάνω- κάτω στην εικόνα που έχουμε για τον κόσμο...
Καθώς λοιπόν τα διθυραμβικά σχόλια για τη σπουδαία αυτή ανακάλυψη έδιναν
και έπαιρναν, αποφασίσαμε να ζητήσουμε την άποψη ενός ειδικού, παλιού
γνώριμου του ΑΒΑΤΟΝ, του επίκουρου καθηγητή αστροφυσικής στο
Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μάνου Δανέζη.
Στη συζήτηση που ακολουθεί, ο Δρ. Δανέζης μας λέει ότι το μοντέλο της ύλης που
ξέραμε έχει πλέον ριζικά αλλάξει και μας αποκαλύπτει τι στην πραγματικότητα
είναι η υλική υπόσταση του ανθρώπου. Στο πλαίσιο αυτής της “νέας
πραγματικότητας” ακόμα και ο θάνατος θα μπορούσε να ξεπεραστεί!

Χρήστος Ελμάζης
Καθηγητά Δανέζη ξέρω ότι παρακολουθείτε με μεγάλο ενδιαφέρον τα
τεκταινόμενα στο CERN. Πως σχολιάζεται τις τελευταίες εκκωφαντικές
εξελίξεις;

Να ξεκινήσω λέγοντας ότι σέβομαι απεριόριστα όλους τους επιστήμονες που
αγωνίζονται να βρουν κάτι καινούργιο, που υπόσχεται να αλλάξει τη ζωή μας.
Αυτό όμως που με βρίσκει αντίθετο είναι όλο αυτό το μάρκετινγκ που αρχίζει να
απλώνεται γύρω από την επιστήμη. Επιχειρείται ένας εξευτελισμός της δηλαδή,
με όρους αγοράς.
Η έρευνα για την ανεύρεση του Μποζονίου Χίγκς είναι η μόνη έρευνα που
δοξάστηκε και πλασαρίστηκε ως μεγάλο γεγονός, προτού καν αυτό ανακαλυφθεί.
Μιλάμε για κάτι καθαρά αντιεπιστημονικό. Χρειάζονται πολλές επαναλήψεις
ενός πειράματος, επαληθεύσεις και αξιολόγηση των δεδομένων από την
υπόλοιπη επιστημονική κοινότητα για να δημοσιευτεί κάτι επίσημα. Πρέπει να έχει προηγηθεί μια “βάσανος επιστημονική” πριν αρχίσουμε τις ανακοινώσεις.
Δεν στήνουμε γιορτές και πανηγύρια για κάτι το οποίο υποτίθεται ότι ΘΑ βρούμε.

Μα όλα τα ΜΜΕ παρουσίασαν ως γεγονός την ανακάλυψη του
σωματιδίου...

Προσέξτε, δεν είπε κανένας ότι το βρήκαν. Είπαν ότι έχουμε μια ένδειξη ότι ίσως
κάτι υπάρχει. Ο ίδιος ο διευθυντής του CERN προέτρεψε τους συναδέλφους του
να έχουν υπομονή, να επιδείξουν σωφροσύνη και να είναι συγκρατημένοι στις
προσδοκίες τους. Ερωτηθείς δε από δημοσιογράφους για το πώς νοιώθει για τον
επικείμενο εντοπισμό του Μποζονίου, απάντησε ότι η Φυσική δεν έχει να κάνει
με συναισθήματα αλλά με τη λογική. Εκτός όμως από αυτοσυγκράτηση,
υπάρχουν πολλοί σοβαροί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το
ζήτημα και αμφισβητούν το κατά πόσο το υποατομικό σωματίδιο είναι το “άγιο
δισκοπότηρο” των επιστημών.
Εκφραστής αυτής της άποψης είναι και ο δημοσιογράφος της εφημερίδας
Guardian, Andrew Brown ο οποίος σε άρθρο του λέει κατά λέξη: “Η ονομασία
του Μποζονίου σε σωματίδιο του Θεού ήτανε μια ευφυέστατη κίνηση μάρκετινγκ
γιατί αμέσως όλοι κατέγραψαν την ύπαρξή του στην μνήμη τους, χωρίς
ουσιαστικά να πλουτίσουν την γνώση τους γύρω από αυτό. Σε διαφορετική
περίπτωση, οι επιστήμονες δε θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τις επιχορηγήσεις
που όπως φαίνεται κέρδισαν”.
Όπως καταλαβαίνετε, παίζονται διάφορα παιχνίδια εδώ. Πάντως όταν το βρουν
και το δημοσιεύσουν επίσημα, θα μπορεί και η υπόλοιπη επιστημονική
κοινότητα να εκφέρει άποψη.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική η ανακάλυψή του;

Γιατί θα μπορέσουμε να γυρίσουμε πίσω στις ρίζες αυτού που λέμε “ύλη”.
Παραμένει ένα άλυτο μυστήριο ακόμα τι ακριβώς είναι. Είτε όμως η ύλη
προέρχεται από το Μποζόνιο του Χίγκς είτε από οτιδήποτε άλλο, δεν έχει καμία
σχέση με αυτά που ξέραμε- δηλαδή αυτή η ουσία που επεξεργαζόμαστε με τα
χέρια και τα όργανά μας και γίνεται αισθητή μέσω των αισθήσεών μας.

Και όλα αυτά τα σώματα και τα αντικείμενα που μας περιβάλλουν;

Εκεί έξω στο σύμπαν δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά. Εκεί υπάρχει μόνο ένας
ωκεανός από κοχλάζουσα ενέργεια. Η ενέργεια αυτή προσπίπτει στα όργανά μας,
αυτά παίρνουν ένα τμήμα της, το μεταφέρουν μέσω των νευρώνων στον εγκέφαλο
και εκεί η ενέργεια μεταμορφώνεται σε αυτό που ονομάζουμε αισθητό κόσμο.

Άρα ο κόσμος που βλέπω και αισθάνομαι, στην ουσία κατασκευάζεται
μέσα στο κεφάλι μου;
Ακριβώς!

Κι εμείς οι άνθρωποι, όμως, ανήκουμε σε αυτόν τον “κόσμο”. Τι
συμβαίνει με τη δική μας υπόσταση;

Ο Δημόκριτος με σαφήνεια μας λέει πως, “οτιδήποτε αντιλαμβάνονται οι
αισθήσεις μας είναι ψευδές. Το μόνο πραγματικό είναι ότι αντιλαμβάνεται η
νόησή μας”. Τα ίδια λέει και ο Πλάτωνας.Με τον όρο νόηση εννοούμε τη συνείδηση, που ταυτίζεται με την έννοια του
πνεύματος και της ελευθερίας. Σκέφτομαι άρα υπάρχω. Από τη στιγμή που
διαθέτουμε νόηση, έχουμε ύπαρξη. Το υλικό μας υπόστρωμα ( τα σώματά μας)
παρόλα αυτά είναι κομμάτι του φυσικού κόσμου.
Εφόσον δε η νέα επιστήμη έχει αλλάξει το παλιό μοντέλο για το φυσικό νόμο
(ύλη, χώρος, χρόνος) καταλήγουμε στο ότι αυτό που ονομάζουμε “άνθρωπος”
είναι επίσης ένα κατασκεύασμα των αισθήσεών μας.

Είμαστε δηλαδή ένα τίποτα;

Όχι, είμαστε κάτι πολύ περισσότερο, απλά στην παρούσα κατάστασή μας δεν
μπορούμε να το συλλάβουμε. Ας το δούμε σε ένα άλλο επίπεδο: σύμφωνα με τη
θεωρία της σχετικότητας αυτό που ονομάζουμε ύλη δεν είναι τίποτε άλλο από μια
καμπύλωση του τρισδιάστατου χώρου προς την τέταρτη διάσταση (χρόνος).
Όταν προκύψει αυτή η καμπύλωση των τριών διαστάσεων προς την τέταρτη, και
αν περάσει ένα ελάχιστο όριο, τότε η φυσιολογία του ανθρώπου αντιλαμβάνεται
αυτή την καμπύλωση ως πυκνότητα υλοενέργειας.
Αν συνεχίσει να αυξάνεται αυτή η πυκνότητα του υλικού (το “πηγάδι” της
καμπύλωσης να βαθαίνει κατά κάποιο τρόπο) και φτάσει πάλι ένα ανώτατο όριο,
τότε θα χάσουμε από τα μάτια μας, δηλαδή από τις αισθήσεις μας, αυτή την
πυκνότητα υλοενέργειας. Αυτό ονομάζεται Φαινόμενο των Μελανών Οπών.
Άρα αν πάρω το χώρο των τριών διαστάσεων και αρχίσω να τον καμπυλώνω προς
την τέταρτη, αρχίζουμε να βλέπουμε το υλικό υπόστρωμα του ανθρώπου. Αυτό το
ονομάζουμε  ανάπτυξη. Αν αρχίζει να μικραίνει το “πηγάδι” της καμπύλωσης,
αυτό το ονομάζουμε φθορά.
Την ανάπτυξη και τη φθορά μαζί την ονομάζουμε κύκλο της ζωής του ανθρώπου.
Καταλαβαίνεται λοιπόν πως το μόνο γεγονός που δεν μπορούν να αντιληφθούν οι
αισθήσεις μας είναι η αυξομείωση της τέταρτης διάστασης, που μας δίνει την
αίσθηση της ύπαρξης της ζωής.

Ακούγεται σαν υπάρχει η δυνατότητα μέσα από τη συνάρτηση αυτή να
ξεφύγουμε από τον κύκλο της φθοράς. Θα μπορούσαμε ίσως να
αποφύγουμε το θάνατο.

Θεωρητικά, ναι. Αφού η υλική μας υπόσταση δεν είναι τίποτα άλλο από μια
καμπύλωση του χώρου, το πρωτογενές στοιχείο που γεννά αυτή την ύλη και
εκείνη αρχίζει να διέπεται από όρους ανάπτυξης/ φθοράς, είναι ο χώρος.
Ο χώρος, για να σας δώσω να καταλάβετε, είναι αυτό το τίποτα, το μη αντιληπτό
γύρω μας- ένα κατασκεύασμα έξω από τη δυνατότητα των ανθρώπινων
αισθήσεων. Ένα μαθηματικό γεγονός. Ε, αυτό δε χάνεται, υπάρχει πάντα
πιθανότατα έτοιμο να ξανακαμπυλωθεί.
Τελικά, όταν λέμε ότι κάποιος γεννιέται ή πεθαίνει, εννοούμε επιστημονικά ότι
χάνεται ή εμφανίζεται η δυνατότητα να τον αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις μας.
Όλα αυτά τα λέμε στην αστροφυσική για τα αστέρια. Δηλαδή για να πούμε ότι
κάπου υπάρχει η ιδέα της δημιουργίας ενός αστεριού, πρέπει η πυκνότητα της
υλοενέργειας να είναι από μια τιμή και πάνω.

“Όπως πάνω έτσι και κάτω” σύμφωνα με το γνωστό ερμητικό ρητό...

Έχουμε μια αίσθηση ατομικότητας και διαίρεσης. Εσύ είσαι εσύ και εγώ είμαι
εγώ. Η διαίρεση, η τομή σε πολλά κομμάτια είναι προϊόν της δυνατότητας του
εγκεφάλου μας και της φυσιολογίας μας. Εκεί έξω στο σύμπαν δεν υπάρχουν
τομές, όλα είναι Ένα. Υπάρχει ένα συστατικό, θες να το πεις ενέργεια, θες να το
πεις αόρατο κενό, θες να το πεις Θεό; Αυτή την ενιαία δημιουργία, αυτή τη
κοχλάζουσα ενέργεια εκεί έξω, όταν την προσλάβει η φυσιολογία του ανθρώπου
της δημιουργεί τομές, της δημιουργεί ατομικότητες.

Εξαιτίας της νέας αυτής οπτικής, η σύγχρονη επιστήμη καθαίρει την ύλη
από το μέχρι πρότινος θρόνο της;

Ένας ολόκληρος πολιτισμός, ο δυτικός, στηριζόταν στο εννοιολογικό περιεχόμενο
αυτού που λέμε ύλη. Ότι δηλαδή είναι το πρωταρχικό γεγονός του σύμπαντος.
Έτσι είχε προκύψει από τις ανακαλύψεις του 16ου και 17ου αιώνα. Εφόσον λοιπόν
η ύλη είναι το πρωταρχικό συμπαντικό γεγονός, αρχίσαμε στη ζωή μας να
αναζητάμε την ύλη και τα παράγωγά της, θυσιάζοντας προς όφελός της το σύνολο
των αξιών, των ιδεών και των “πιστεύω” μας.
Φτάσαμε σε σημείο να εξευτελιστούμε για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε την
ύλη και τα επακόλουθά της. Σύντομα όμως η ύλη θα χάσει αυτόν τον αξιακό της
χαρακτήρα. Διότι δεν είμαστε ύλη πια!

Μια τέτοια δήλωση θα μπορούσε να επιφέρει τρομαχτικές αλλαγές...

Ακριβώς. Για φαντάσου όμως έναν άνθρωπο που έχει αντιληφθεί τον ανώτερο
χαρακτήρα του και το ανώτερο εγώ του, μέσα σε μια ενότητα συμπαντική- τι θα
ζητάει από την κοινωνία; Θα ζητάει άλλα αγαθά, τα οποία δεν είναι έτοιμα και δε
μπορεί η παρούσα κοινωνική δομή να τα δώσει.
Όταν λες ότι όλα είναι ένα, χάνεται η αίσθηση της ατομικότητας, του “εγώ”.
Συνειδητοποιώντας κανείς ότι δεν είναι αυτό το φθαρτό σαρκίο, δεν είναι πράγμα,
θα αντιληφθεί ότι αυτό που βλέπουν οι αισθήσεις είναι μια εικόνα, ένα matrix.
Και για να υπάρχει η εικόνα, θα πρέπει αναγκαστικά να υπάρχει κάπου το
πρότυπό της. Αν αρχίσει να αναζητάει αυτό το πρότυπο, τότε τίποτα δε θα τον
συγκρατεί πια.
Μια κοινωνία που θα βάλει το σαρκίο σε δεύτερη μοίρα, χωρίς να το
παραγνωρίζει βέβαια, είναι επικίνδυνη για τον παλιό πολιτισμό.

Οπότε χρειάζεται μια μεταστροφή, μια μετάνοια;

Ακριβώς, όμως αυτή η μεταστροφή είναι επώδυνη. Θα πρέπει να αλλάξουμε
συνειδησιακό καθεστώς.

Πρακτικά ποιό θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα για μια τέτοια
μεταστροφή;

Το πρόβλημα μιας κοινωνίας είναι ο φόβος. Ό,τι κακό προκύπτει στον άνθρωπο
είναι μέσω του φόβου. Ο φόβος δημιουργείται από την έννοια της ανάγκης.
Φοβάμαι γιατί θα στερηθώ κάτι που έχω ανάγκη.
Όταν δημιουργώ πλαστές ανάγκες, δημιουργώ παραπανίσιους φόβους. Άρα το
φούσκωμα των αναγκών δημιουργεί γιγάντεμα των φόβων. Και ένας φοβισμένος
άνθρωπος, ποτέ δε μπορεί να είναι ελεύθερος άνθρωπος.Να λοιπόν το πρώτο βήμα: να περιορίσουμε τις ανάγκες μας στις φυσικές μας ανάγκες, για να περιορίσουμε τους φόβους μας στους φυσικούς φόβους. Έτσι κάθε μέρα θα γινόμαστε όλο και πιο ελεύθεροι.
                                                           

i Ο Μάνος Δανέζης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
ii Ο Χρήστος Ελμάζης είναι αρχισυντάκτης του περιοδικού ΑΒΑΤΟΝ.
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο τεύχος 114 του περιοδικού τον Φεβρουάριο του 2012